Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Livsmedel

En god livsmedelshygien är grunden för vårt välmående. Miljö- och hälsoskyddsinspektörerna kontrollerar därför regelbundet alla verksamheter som hanterar livsmedel eller serverar mat inom kommunen.

I Älmhults kommun finns idag cirka 170 livsmedelsföretag. Det är allt ifrån restauranger, butiker, caféer, e-handelsföretag, skolkök till vattenverk. Det finns också mer tillfälliga livsmedelsföretag, till exempel vid festivaler och evenemang.

Livsmedelsverkets Frågor & Svar om coronaviruset Länk till annan webbplats.

Kontrol av livsmedel

Kontrollen av livsmedelsföretagare syftar till att du som konsument ska få tillgång till livsmedel av god kvalitet. Samtidigt ska du skyddas mot hälsorisker som matförgiftningar och allergier. Maten ska också vara rätt märkt och det som presenteras på menyn ska stämma med det som du som gäst serveras.

Om ett företag följer de lagar och regler som finns är det mindre risk att någon blir sjuk av att äta maten. Livsmedelsföretagen ska kontrollera sin verksamhet själv och detta kallas egenkontroll. Det är alltid företagaren som är ansvarig för att verksamheten sköts på rätt sätt.

Idag är i stort sett all lagstiftning inom livsmedelsområdet gemensam inom EU.

Om du har några frågor eller synpunkter om livsmedelshantering eller misstänker att du har blivit matförgiftad, vänd dig till kommunens miljö- och byggförvaltning.

Till toppen