Hoppa direkt till innehållet

Välkommen till Älmhult

Folk på stortorget i Älmhult

I vår kommun med cirka 17 000 invånare finns goda möjligheter för besökare året om. Med tåg eller bil tar du dig enkelt hit, längst ner i södra Småland, cirka 2 timmar med tåg från Köpenhamn eller med bil längs E4 och väg 23.

I Älmhult kan du uppleva små centrumbutiker med unikt utbud, IKEAs historia och nutid, traditionellt och nytänkande hantverk, friluftsliv med kanot, cykel eller frisbeegolf, Carl von Linnés hembygd, sjöar med bra fiske både sommar och vinter, konstutställningar, simhall och mängder av restauranger. Och så har vi ett IKEA-varuhus med världens största sortiment.

Ät gott, sov gott och må gott hos oss i Älmhults kommun.

Carl von Linnés hembygd

1707 föddes en liten Carl i komministerbostället Råshult, cirka en mil norr om Älmhult. Han växte upp mitt i det småländska landskapet och kom att bli en av Sveriges mest kända vetenskapsmän. Besök födelseplatsen, ett kulturreservat med åkrar ängar, trädgårdar, museum och ekologiskt trädgårdscafé där du kan njuta av en fika eller härlig lunch under äppelträden.

Älmhult är hjärtat av IKEA

1958 öppnade Ingvar Kamprad världens första IKEA-varuhus. Dagens varuhus invigdes 2012 och har världens största utbud. Precis intill finns ett fyndvaruhus som är helt unikt i världen. I Älmhults finns även ett IKEA Museum som är det enda i hela världen.

IKEA har över 4 000 anställda i Älmhult och är kommunens största arbetsgivare. Här finns hela kedjan från produktionsutveckling till leverantörer, lager, kommunikation, katalogproduktion, försäljning och kundservice.

Totalt finns ungefär 2 000 företag i kommunen och mer än 50 000 kommer varje år hit som affärsresenärer. Dagligen pendlar tusentals människor hit för att arbeta.

Tre kanoter paddlar på Helge å

Natur och äventyr

Kanotleden Helge Å

Kanotleden är cirka 10 mil lång och går genom både å-systemet och stora och små sjöar. Längs leden finns rastplatser till vilka det finns övernattningscheckar att köpa.

Fiske

För den som vill fiska finns mängder med sjöar där man kan fånga gädda, gös och abborre. För att fiska behöver du fiskekort som du exempelvis kan köpa i vår turistinformation.  

Vandra och cykla

Vandraren har flera markerade rundor på 2–5 km att välja på, både i tätorternas närhet och ute i naturreservaten. Det finns många mil småvägar runt om i kommunen för den som föredrar att cykla. Runt sjön Römningen finns en markerad cykelled.

Utegym

I centrala Älmhult finns två utegym i anslutning till motionsspåren. I kommunen finns också två frisbee-golfbanor.

Golf

Älmhults golfbana med 18 hål ligger i de östra utkanterna av tätorten.

Fullsatt på Brasserie Goaroije

Det goda livet

I kommunen finns en restaurang som är med i White guide: Brasserie Goaroije i centrum. Utöver denna finns det många restauranger och matställen med olika utbud.

Det finns gott om massörer och frisörer för den som vill bli ompysslad, liksom möjligheten till ett motionspass på till exempel Friskis&Svettis.

Upplev vackra trädgårdar i Linnés Råshult och vid Orangeriet Kronan på Möckelsnäs.

Kultur och design

Konstnärer, keramiker, kreatörer, hantverkare och designers finns det gott om här. I de små och stora butikerna kan du hitta heminredning, keramik, konst, glas, hemslöjd, trähantverk och mycket annat. Ett exempel är Funkisfabriken i Diö.

Barn och familj

Gokart, frisbeegolf, kosläpp, bangolf, simhall, ishall, ridning, bibliotek, spännande sägenplatser och lekplatser är en del av det som barnfamiljen kan hitta. För den som vill hitta älgarna så finns flera älgparker i grannkommunerna.

I Delary finns gokartbanan där barn från 7 år får köra och för de som är yngre finns elbilar. I samma område kan man gå på upptäcktsfärd i Smålands militärhistoriska samlingar. I Sagobygden finns många platser med spännande historier runt om i kommunen.

Shopping och antikt

Butiker i centrum eller det nya handelsområdet vid IKEA. Utbudet är stort i Älmhult. Mellan centrum och handelsområdet går att åka med gratisbussen som avgår flera gånger i timmen. Små mysiga butiker finns även på landsbygden och i de mindre orterna.

Fyra gånger per år är det marknad på torget i Älmhult och även Liatorp och Häradsbäck har återkommande marknader

”Det lokala skafferiet” finns på torget i Älmhult sista lördagen i månaden under sommarsäsongen. Här finns lokalproducerad mat att handla och provsmaka.

Den som letar efter begagnat på loppis eller antikaffärer hittar dem både i centrala Älmhult och på landsbygden.

Evenemang

Det sjuder av aktiviteter runt om i hela kommunen. Midsommarfirande, konserter i våra kyrkor, julmarknader, bio, teater, föreläsningar, författarbesök, berättarprogram, hembygdsdagar och mycket annat.

Veckan efter midsommar genomförs Stenbrohults musikvecka med världsartister, i slutet av augusti är den Familjefestival i centrala Älmhult med folkfest i centrum och vid Haganäsområdet med populära artister.

Boende

I kommunen finns ett brett utbud av boende. Från herrgårdshotell till pensionat, camping och privatstugor. Vi har även IKEA Hotell som är Smålands största hotell.

Sjöstugan camping, hotell byggnaden vid en strand med flera kanoter
Till toppen